I en långfärdsskridskoåkares grundutrustning ska isdubbar med visselpipa, dubbelpik, livlina och en skridskoryggsäck som är utrustad med grenband, kastband och en klassad karbinhake alltid ingå. Ett extra ombyte som är packat i vattentäta påsar ska alltid finnas i ryggsäcken. Ett tips är att noga tänka igenom hur du packar ombytet så att kläderna och handduken hamnar i den ordningen du använder dem efter ett ofrivilligt dopp.  

Ispikar och isstavar skiljer sig åt väsentligt. En ispik är i huvudsak till för att kontrollera isens tjocklek och bärighet. Isstavarna är enbart till för att underlätta och ge mer fart vid åkning på plogade banor.

Plogad banan, promenad på isen eller en långfärdsskridskoturtur på nyfrusen blankis, oavsett var och vilken tjocklek isen tros ha så ska isdubbarna alltid vara med.

En ispik eller ett par dubbelpikar ingår i den ordinarie säkerhetsutrustning som alltid skall vara med under åkning på naturisar som inte är noggrant kontrollerade. Väljer du att åka med dubbelpikar har du dessutom möjligheten att staka dig fram i motvind eller där isen är dålig.