Cykelpedaler finns i en mängd olika varianter, med eller utan clips, anpassade för träning eller för cykelturen till stranden. Det finns tre kategorier om vi generaliserar lite, träningspedaler med eller utan clips och plattformspedaler.

Plattformspedaler- används framför allt till standard och barncyklar men även till BMX och downhillcyklar. Pedalen har inget bindningssystem. Pedalens ovansida är oftast slät med gummi-inlägg eller helt i metall och har då taggmönster eller piggar för att ge skon bästa möjliga fäste. Pedalens axel finns i två diametrar 9/16" och 1/2", den senare används endast på äldre cyklar med helsmidda vevarmar av Faubermodell.

Clipless- Pedaler med bindningssystem. Dessa kräver användning tillsammans med en cykelsko. När skon sitter fast i pedalen kan cyklisten utnyttja rundtrampet och få ut mer kraft än vad som är möjligt med plattformspedaler. Cliplesspedaler används framför allt till mountainbike, landsvägscykling och touring. Många kallar pedaltypen felaktigt SPD, SPD är enbart Shimanos pedalsystem. Axeldiameter är uteslutande 9/16".

Clips- Clipsremmar kan monteras på många plattformspedaler. Skon spänns fast i pedalen med remmar. 20år tillbaka i tiden var det här systemet vanligt bland landsvägscyklister men idag används det framför allt på retroracers, fixedgear och velodromcyklar.